Bedrijfsinformatie

Locatie

De Schrijnwerker 2, Heiloo

Ondernemer

Alida Langendijk-van der Zwan

Bedrijf

Alida Meubelstoffeerder & Accessoires

Van scheur naar een tweede leven

Onderneemster Alida Langendijk-van der Zwan heeft als slogan voor haar bedrijf ALiDA Meubelstoffeerder & Accessoires: “Van scheur naar een tweede leven”. Dat geeft meteen een duidelijk beeld over haar drive om te verduurzamen. Zij geeft meubilair een tweede leven door het te repareren of renoveren. Stoffeerder Alida beheerst het vakmanschap om een beschadigd of versleten meubelstuk helemaal op te knappen tot weer een uitstekende stoel of bankstel.

Wat voor bedrijf heb je?

“Ik heb een meubelstoffeerderij op het industrieterrein De Oude Werf in Heiloo. In mijn ogen is het altijd de moeite waard om na te gaan of een beschadigd meubel hersteld kan worden. Stel jezelf altijd de vraag of die scheur, dat krasje of het versleten leder te vervangen is. Vaak blijkt dat reparatie nog best mogelijk is en dat het je uiteindelijk meer oplevert dan dat het kost. Dus, wij komen naar de klant toe, bespreken het wensenpakket en adviseren. Natuurlijk kijk ik naar de ‘conditie’ van bijvoorbeeld het bankstel, de stoel of de fauteuil. Misschien is de vulling of de vering ook aan vervanging toe. Wij geven meubilair een tweede leven. Dat kan ook door een persoonlijke touch aan het meubelstuk te geven. Naast mijn werk als stoffeerder en het herstellen van meubels maak ik persoonlijke en handgemaakte accessoires: tassen, kettingen, portemonnees en armbanden. Ook hierbij geldt dat ik werk met herbruikbare materialen, dus ook de accessoires wordt een tweede leven gegund. Unieke stuks met een verhaal.”

Wanneer ben je met Alida Meubelstoffeerder & Accessoires gestart?

“Ik ben, nadat ik met de paplepel ben grootgebracht in de meubelzaak van mijn ouders, in 2008 naar het HMC in Amsterdam gegaan. Deze toen 3-jarige opleiding heb ik in 2 jaar doorlopen. Na diverse stages heb ik in 2010 mijn diploma meubelstoffeerder behaald. Aangezien ik al snel doorhad dat dit werk hét echt helemaal voor mij is, ben ik in 2009 voor mezelf gestart onder de naam Alida Meubelstoffeerderij.

Mijn bedrijf startte ik vanuit huis en dat was wel superhandig, maar qua materiaal opslag in combinatie met een naaimachine bleek het al snel te klein. Mijn man kwam op het bedrijventerrein De Oude Werf een kooppand op De Schrijnwerker 2 tegen, waar ik het nu nog steeds erg naar mijn zin heb. Het industrieterrein is de laatste jaren behoorlijk opgeknapt en het is goed bereikbaar voor zowel fietsers als wandelaars. Sinds 2013 hebben we zelfs twee aangrenzende panden.”

Waar is je onderneming gevestigd en is deze locatie een bewuste keus?

“Alida Meubelstoffeerder & Accessoires is makkelijk bereikbaar. Dat vind ik een voordeel van het bedrijventerrein. Je kunt er goed met de fiets komen en voor auto’s is er ruime parkeergelegenheid voor de deur. Verder is het een geweldig bedrijventerrein waar veel mensen uit de regio op af komen om te winkelen en spullen aan te schaffen.”

Op welke manier ben je met duurzaamheid bezig en hoe is dit doorgevoerd in je bedrijf?

“Binnen mijn bedrijf kijk ik vooral wát er mogelijk is. Bijvoorbeeld; wanneer ik grondstoffen niet meer kan gebruiken dan neemt de leverancier ze kosteloos in om weer opnieuw als grondstof te gebruiken. Verder ben ik zelf enthousiast over stoffen die gemaakt zijn van PET-flessen of andere duurzame materialen. Inmiddels is er een groot aanbod van deze stoffen.

Verder heb ik met de kringloopwinkel Dorcas een samenwerking waarbij ik hun oude, lederen stoelen mag ‘strippen’. Ik gebruik het leder van de rugleuning voor mijn workshops tassen maken. De lokale meubelzaak Rozing benadert me ook regelmatig om leder te komen afsnijden. Heel fijn! Het komt ook voor dat klanten mij vragen of ik interesse heb in het materiaal van hun lederen meubelen. Graag en supertof, het duurzame materiaal zou anders op de afvalberg belanden!

Als ik kijk naar verduurzaming in mijn bedrijf dan hebben we alle aanwezige tl-verlichting in de beide panden vervangen door ledverlichting. Daarnaast zijn we van het gas af, dus maken we gebruik van een airco/cooler. Mocht het in de winter wat koeler worden dan hebben we ingebouwde infrarood panelen in het plafond. Deze panelen zijn goed te bedienen met een app en er wordt gezorgd voor een basistemperatuur als er op dat moment in een bepaalde ruimte niet wordt gewerkt.

Ik zeg regelmatig: Duurzaamheid is iets wat eenvoudig en vaak ook nog zeer lonend werkt! Uiteraard moet je als ondernemer eerst investeren. Maar, neem gewoon de stap en als je een paar jaar verder bent, zul je geen spijt hebben!”

Welke maatregelen om te verduurzamen heb je genomen?

“We hebben alweer járen zonnepanelen liggen. Ik heb er 22 laten neerleggen op beide daken. Na berekeningen zou in eerste instantie de terugverdientijd 8 jaar zijn, maar na 5 jaar had ik de investering er alweer uit.

Alle ledverlichting heb ik inmiddels 6 jaar en kort daarna heb ik de infrarood panelen aangeschaft, dat zijn 5 stuks met een afmeting van 60 x 120 cm. Mijn bedrijfsruimte voelt aangenaam in temperatuur aan.

Verder vind ik dat het gasloos actief bezig zijn niet zo’n ingrijpend is, maar een manier van anders omgaan met mogelijkheden die er tegenwoordig aangeboden worden. Een mind set die absoluut de moeite waard is.”

Hoe heb je je laten informeren?

“Ik ben vooral gaan lezen. Daarnaast ben ik een aantal jaar actief geweest als vrijwilliger binnen Duurzaam Heiloo en daar werd zeker veel gesproken over zonnepanelen en IR panelen. Ik was dus goed geïnformeerd.

Bovendien is mijn buurman Rob van der Wal zo enthousiast over de eigen duurzame investeringen. Hij enthousiasmeert mede-ondernemers en ik raakte zo ook enthousiast. Het gaat om zowel om duurzaamheid als om het feit dat het uiteindelijk geld oplevert. Er ontstaat dus een win-win situatie.”

Hoe verliep de verduurzaming in jouw bedrijf en welke keuzes heb je hierin gemaakt?

“De aanschaf van ledverlichting heb ik bij een bedrijf in de regio gedaan. Ik heb gekozen voor daglichtpanelen afhankelijk van de ruimte. Het voordeel van daglichtpanelen ten opzichte van zonnepanelen is, dat zonlicht niet noodzakelijk is. De cellen in lichtpanelen werken zowel op daglicht als zonlicht en zetten dit – net als bij zonnepanelen – door middel van omvormers om in elektriciteit. Zo kun je met een daglichtpaneel het hele jaar stroom opwekken.

De infrarood panelen heb ik, via het bedrijf waar Rob ze ging bestellen, ook aangeschaft.

Welke maatregelen neem je verder om een duurzame bedrijfsvoering te hebben?

“We zijn aan het kijken naar een thuisbatterij van zonneplan. Hierover hebben we nog geen knoop doorgehakt, omdat we nog even willen afwachten welke maatregelen er in Den Haag gaan veranderen.”

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor je?

“Uiteraard kan ik de wereld niet veranderen, maar ik vind wel dat waar mogelijkheden zijn, je ook andere keuzes kunt maken. We zijn gewend om zoveel luxe ter beschikking te hebben, maar een beetje minder kan op z’n tijd ook best wel. Iets minder lang douchen, uitschakelen/dimmen van verlichting in ruimtes waar het niet nodig is. Verwarming via een app zo instellen dat je de warmte optimaal ervaart, dus alleen wanneer je aanwezig bent. Relatief kleine veranderingen voor jezelf, maar wel belangrijke stapjes voor onze aarde.”

Hoe kan de klant zien of merken dat je bedrijf duurzaam bezig is?

“Ik draag het niet uit. Als mensen bij mij in het bedrijf komen dan ben ik zeker enthousiast over alle gemaakte duurzame stappen. Maar, ik laat de kwaliteit van stofferen niet afhangen van dit soort genomen maatregelen. Ik vind het eigenlijk vanzelfsprekend dat je dat doet…

Misschien is het voor Alida Meubelstoffeerder & Accessoires een aandachtspuntje om het wél te delen met mijn potentiële klanten, wie weet.”

Heb je een slimme tip voor andere ondernemers die willen verduurzamen?

“Kijk wat voor jouw haalbaar is. Je hoeft niet alles in 1 keer aan te pakken!

Neem ook eens kijkje op de site van Heiloo Energie https://www.heilooenergie.nl. Zowel zakelijk als privé bieden ze passende maatregelen op het gebied van verduurzamen. Natuurlijk is het ook een goed idee om een energiescan te laten doen door Het Centrum voor Verduurzaming. Zij begeleiden ondernemers naar een energie efficiënte bedrijfsvoering.”